Au fost lansate rachete antigrindină de la distanţă

rexar

Premieră absolută pentru Moldova. Astăzi, pentru prima dată, au fost lansate rachete antigrindină de la distanţă: cu un simplu click pe buton, fără a ieşi din birou. Testarea noului sistem, elaborat de inginerii moldoveni a decurs cu succes.

Astfel, norii periculoşi, adunaţi bunăoară, deasupra Călăraşului, pot fi nimiciţi dirijat din Chişinău. După testare, inginerii vor ajusta instalaţiile automatizate, astfel încât, acestea să ajungă în dotarea celor 132 de puncte de lansare a rachetelor antigrindină din ţară.

Odată cu automatizarea acestui sistem, personalul Serviciului Antigrindină va fi redus considerabil.

Tunetele deasupra cerului, acoperit de nori negri, au fost provocate de grupul de ingineri. Dispozitivul creat de ei, este o performaţă pentru ţara noastră. În timpul testărilor, noua instalaţie antigrindină a efectuat patru lansări de rachete.

"Tot cu aceeaşi aplicaţie pe care am creat-o noi putem şi să lansăm rachete, la fel cum am şi lansat. Adică instalaţia poate fi numită full remote controll, adică controlat complet de la distanţă şi prin telefon. La moment eu pot să activez prelansarea, ceea ce înseamnă că toată lumea ar fi bine să se dea întro parte", a comunicat inginerul, Sergiu Candraman.

Punctul de comandă care se află la Chișinău, transmite coordonatele necesare biroului teritorial din Călăraşi. Instalaţiile antigrindină sunt gata de lansare.

Rezultatul testării l-a impresionat pe expertul de la uzina producătoare de rachete antigrindină din Bulgaria.

"Acest rezultatul este foarte interesant, eu am văzut aşa ceva doar în producerea militară", a declarat reprezentantul de la uzina de rachete antigrindină, Bulgaria, Venţeslav Cilicov.

Succesul i-a înaripat pe ingineri. Aceştia promit să prezinte, peste două luni o instalaţie cu o capacitate de lansare a 40 de rachete. Acum dispozitivul poate lansa 15 proiectile. Iar în următorii ani, astfel de instalaţii vor înlocui utilajele vechi de lansare a rachetelor antigrindină. În acest caz, numărul personalului tehnic se va reduce de patru ori.

"Angajaţii riscă ca pensionarii, care lucrează o să rămână acasă şi posibil doar să-i angajăm ca paznici. Angajaţii care lucrează cei mai buni o să rămână într-o echipă, care să deservească instalaţiile", a afirmat vicedirectorul Serviciul Antigrindină, Serghei Eremeico.

De menţionat că valoarea unui sistem antigrindină automatizat, produs în Moldova, este de 20 de mii euro. Exact aceeași sumă costă o instalație mecanică, care este deservită de către mai mulţi specialişti.

0 коммент. Добавить
Ошибки:

ссылка на видео

  • Ссылка на видео неправильная