Cum trăiesc moldovenii de la noi cu pensii din Italia
Trăiesc în Moldova cu pensii din Italia. Este vorba despre aproape 300 de pensionari din ţara noastră, care au muncit mai mulţi ani în peninsula apenină. De aceste cotizaţii, însă, pot beneficia doar moldovenii care au lucrat legal, au plătit impozite statului italian şi... au revenit acasă.
Elena Răcila se numără printre zecile de mii de moldoveni care au ales calea străinătăţii pentru a le asigura o viaţă mai bună copiilor săi. Îngenuncheată de greutăţi, femeia a lăsat tot ce avea acasă şi a plecat la muncă în Italia.
"Erau vremuri grele, fiica studia, trebuia să plătesc contractul. Am decis să plec în Italia pe un an ca fiica să termine universitatea să o ajut cu învăţătura", a zis pensionara Elena Răcila.
Nu i-a fost, însă, uşor nici pe meleagurile italiene. Acolo, femeia a petrecut nouă ani, patru dintre care i-a muncit la negru, având grijă de o bătrână bolnavă. La începutul acestei săptămâni, ea a revenit, în sfârşit, acasă la copii şi nepoţi.
"Acum iată cu ce mă ocup, nu lucrez nicăieri. Feciorul tot are doi copii. De luni până vineri stau cu ea", a completat pensionara Elena Răcila.
Acasă, Elena Răcila a avut parte şi de o surpriză. Ea a aflat că, pe lângă pensia din Moldova, va putea beneficia şi de a doua pensie, oferită de statul italian.
"M-am bucurat mult fiindcă la noi am lucrat 30 ani şi primesc 1.600, am lucrat ca profesoară şi primesc aproximativ vreo 75 de euro, iar timp de nouă ani că am lucrat acolo, 145 de euro", a spus pensionara Elena Răcila.
Pensiile din Italia de care beneficiază moldovenii sunt calculate în funcţie de contribuţiile pe care aceştia le-au achitat, cât timp au muncit legal în peninsulă. Astfel, valoarea pensiilor variază între 15 şi 450 de euro.
După 10 ani munciţi la Milano, dintre care doar cinci cu acte în regulă, Nicolae Mititelu va primi câte 60 de euro pe lună. În timp ce în Moldova el primeşte aproape de două ori mai puţin, în jur de 850 de lei.
"Am lucrat şi manual la construcţii, am lucrat şi la o corporativă, făceam curăţenie. Când plăteşti cotizaţiile ţi se dă o recevută şi în recevută este scrisă suma de impozit pe care o plăteşti şi toată suma aceasta, statul italian o întoarce la lucrătorii care au lucrat în Italia", a afirmat pensionaul Nicolae Mititelu.
Totuşi, pentru a beneficia de pensii din Italia, moldovenii trebuie să întrunească anumite condiţii.
"Vârsta de pensionare care este de 66 de ani şi şapte luni. Sunt obligaţi să plătească contribute statului Italian şi rimpatrio, să se întoarcă în ţara de origine, în Republica Moldova", a subliniat reprezentantul Patronatului ACLI, Victor Croitoru.
Moldovenii care întrunesc aceste condiţii şi vor să beneficieze de pensie din Italia se pot adresa la Casa Naţională de Asigurări Sociale.
"Casa Naţională de Asigurări Sociale a iniţiat un acord bilateral cu Asociaţia Creştină, Patronatele ACLI din Italia care apără drepturile angajaţilor oriunde şi de orice naţionalitate ar fi ei", a completat preşedintele Casei Naţionale de Asigurări Sociale, Maria Bortă.
În ţara noastră sunt în jur de 300 de pensionari care beneficiază deja de pensii din Italia.
ссылка на видео