Afacere ilegală cu nunţi şi cumetrii la complexul Orheiul Vechi
Pe teritoriul Complexului muzeal Orheiul Vechi, aflat sub protecţia specială a statului, alături de sala unde sunt expuse vestigiile descoperite de arheologi, de mai bine de trei ani se joacă nunţi şi cumetrii. Beneficiarul afacerii este vicedirectoarea Complexului, Lilia Colţa, care până în luna martie 2016 a deţinut funcţia de director, arată o investigație publicată pe anticorupție.md.
Sala unde sunt organizate petrecerile este chiar în aceeaşi clădire şi are uşă comună cu sala de expoziţii, construită din banii donaţi de Ambasada SUA la Chişinău. Mai mult, sala de festivităţi nu este dată oficial în exploatare, iar beneficiara afacerii nu deţine autorizaţie sanitară, autorizaţie de la pompieri şi nu achită impozitele. Lilia Colţa se apără şi spune că sala de nunţi se află pe terenul care i-a fost lăsat moştenire de către mama sa şi care, întâmplător sau nu, se mărgineşte cu peretele sălii de expoziţii. Reprezentanţii unei firme, SRL Pasana, pretind că sala le aparţine şi că Lilia Colţa le-ar fi furat afacerea.
Cum a fost posibilă construcţia unei săli de festivităţi lângă muzeu
Rezervaţia cultural-naturală Orheiul Vechi are un statut special şi constituie cel mai important sit cultural din Republica Moldova, aflându-se în procesul de nominalizare pentru a fi înscris în Lista Patrimoniului Mondial al UNESCO. În anul 2002 Ambasada SUA la Chişinău a oferit Ministerului Culturii un grant de 15.000 de dolari pentru construcţia unei săli de expoziţii pe teritoriul Complexului muzeal Orheiul Vechi. Potrivit Liliei Colţa, arheologul Gheorghe Postică, actualul viceministru al Culturii, i-a sugerat că ar fi fost bine ca alături de sala de expoziţii să construiască un han pentru turişti şi să caute un antreprenor.
ссылка на видео