Lipsa infrastructurii "ucide" potenţialul turistic din Moldova

ellitbiz

Turismul din Moldova are nevoie de infrastructură pentru a se putea dezvolta. Ministrul Culturii, Monica Babuc, aflată în vizită în raionul Soroca, a declarat că ţara noastră nu poate atrage mai mulţi vizitatori străini pentru că drumurile care duc spre majoritatea obiectivelor turistice sunt distruse, iar în preajma acestora nu sunt amenajate blocuri sanitare şi coşuri pentru gunoi.

Monica Babuc a vizitat mai multe muzee din raionul Soroca , dar şi pe meşterul Ion Lozan din Cosăuţi, devenit cunoscut în întreaga ţară prin lucrările sale cioplite în piatră.

„Nu întotdeauna înţelegem că locurile turistice trebuiesc nu doar renovate sau amenajate ca atare, el trebuiesc aranjate şi pentru a le crea condiţii oamenilor care vin să le viziteze. Pentru că doar în acest mod vom atrage oamenii să vadă vestigiile noastre istorice”, a specificat ministrul Culturii, Monica Babuc.

Cosăuţi este satul cu cel mai mare potenţial turistic din raionul Soroca, însă prea puţini vizitatori se încumetă să meargă în acestă localitate.

„Avem o mănăstire, staţiune paliolitică, o cetăţuie geto-dacică, o rezervaţie peisagistică, stânca Jeloboc. Cei care vin să vadă cetatea, vin şi aici dar mai puţini, drumurile sunt rele, indicatoarele lipsesc”, a declarat directorul muzeului din Cosăuţi, Aurica Usatiuc.

„Durerea principală este drumurile noastre care necesită cel puţin reparaţie curentă, pentru că reparaţia capitală costă mulţi bani. Toate aceste ploi ne-a afectat drumurile, cu greu am reuşit să le deblocăm”, a spus primarul satului Cosăuţi, Mihai Gâtlan.

Monumentul arhitectural „Lumânarea Recunoştinţei” din oraşul Soroca atrage mii de turişti. Din lipsă de infrastructură însă vizitatorii întâmpină dificultăţi.

„Nu toţi au grijă să-şi ia apă cu ei, copii când vin ei tind mai repede să se urce. Nu-i aici însă nici apă, nici lumină, nici sursă de apă nu-i”.

„Cred că neapărat, locul e tare frumos şi ar trebui. Un loc unde să se poată lumea odihni”.

Autorităţile spun că nu pot amenaja teritoriul din preajma monumentului pentru că acesta nu le aparţine. Zona împădurită este gestionată de întreprinderea Moldsilva.

„Estimativ acel proiect era în jur de şapte milioane de lei. Toată problema ţine de patrimoniul şi proprietatea asupra terenurilor date. Beneficiem de vizitatori mulţi în perioada aceasta şi avem nevoie să facem o amenajare măcar din punct de vedere sanitar”, preşedintele raionului Soroca, Mihai Mâţu.

Potrivit autorităţilor locale, în raionul Soroca sunt peste 20 de monumente istorice şi arhitecturale, care pot fi incluse în cadrul unui traseu turistic.

0 коммент. Добавить
Ошибки:

ссылка на видео

  • Ссылка на видео неправильная