Legea ce îi va afecta grav pe moldoveni

ellitbiz

Proiectul de lege care îi obligă pe moldoveni să restituie banii furați din sistemul bancar este unul viciat şi îi va afecta grav pe oamenii de rând. La această concluzie au ajuns experţii Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției, care au realizat o expertiză a inițiativei ce urmează să fie supusă votului în Parlament în regim de urgență.

Reprezentanții Centrului de Analiză şi Prevenire a Corupţiei atenționează că implementarea proiectul de lege privind restituirea miliardului furat din bănci riscă să genereze instabilitate financiară şi să afecteze drepturile şi interesele tuturor locuitorilor Republicii Moldova.

Potrivit experţilor, în nota informativă a proiectului de lege nu se face referire la experiența altor state în cazuri asemănătoare. De asemenea, autorii proiectului nu explică de ce banii trebuie să fie restituiți în 25 de ani, cu o dobândă de cinci la sută, în condițiile în care Banca Națională a acordat creditele cu o dobândă de 0,1 la sută, mai spun reprezentanții Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției.

Experții consideră că acest proiect de lege este injust și inechitabil în raport cu locuitorii Republicii Moldova şi NU trebuie să fie examinat în regim de urgență în Parlament, ci să fie discutat mai întâi cu societatea civilă. Ei speră că deputaţii vor ţine cont de această expertiză şi nu vor vota documentul. Ofițerii de presă ai Guvernului şi Parlamentului nu au răspuns la telefon pentru comentarii, iar purtătorul de cuvânt al BNM a declarat că va veni mâine cu o reacţie.

Pe 9 martie, Banca Națională a Moldovei și Ministerul Finanțelor au semnat un memorandum de înțelegere prin care ministerul și-a luat angajamentul să restituie Băncii centrale obligațiuni de stat în sumă de peste 13,5 miliarde de lei, pe un termen de până la 25 de ani, cu o rată efectivă a dobânzii de cinci la sută anual. Respectivul proiect de lege care pune miliardul furat pe spatele moldovenilor a fost aprobat de Guvern şi urmează să fie examinat în regim prioritar de Parlament, la cererea premierului Pavel Filip.

0 коммент. Добавить
Ошибки:

ссылка на видео

  • Ссылка на видео неправильная