Amenzi mai mari pentru cei care încalcă legea
Unitatea convenţională, folosită pentru calcularea amenzilor penale, este de astăzi egală cu 50 de lei. Până în prezent aceasta era de 20 de lei. Prin urmare, persoanele care vor încălca legea vor achita amenzi mai mari de 2,5 ori.
Spre exemplu, pentru coruperea alegătorilor amenda maximă va fi de 6000 de unităţi convenţionale sau 300 de mii de lei. Pentru furtul de automobile inculpatul va petrece în puşcărie până la trei ani şi va achita o amendă de 67.500 de lei. Iar spălarea de bani va fi sancţionată cu 550 de mii de lei, pe lângă cinci ani petrecuţi după gratii.
Dacă vorbim de contrabandă, amenda va fi de 200 de mii de lei, iar finanţarea terorismului va fi pedepsită, pe lângă puşcărie, cu amendă în valoare de 550 de mii de lei. Pentru luarea şi darea de mită, în sectorul privat, sancţiunile vor fi de 167.500 de lei şi, respectiv, 450 de mii de lei.
Odată cu majorarea valorii unităţii convenţionale şi Codul Penal a fost revizuit. Modificări s-au făcut la aproape 200 de articole prin majorarea sancţiunilor. Potrivit noilor modificări, şi pragul maxim al amenzii penale a fost majorat. Pentru persoana fizică amenda maximă va fi de un milion de lei, iar pentru persoanele juridice - de trei milioane de lei.
ссылка на видео