16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen

ellitbiz

Inspectoratul General al Poliției susține și în acest an Campania Organizației Națiunilor Unite „16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen”, marcată în fiecare an în perioada 25 noiembrie - 10 decembrie. Acțiunea are drept scop informarea, sensibilizarea și conștientizarea opiniei publice cu privire la gravitatea consecințelor violenței asupra femeii, precum și aplicarea mecanismelor disponibile de prevenire şi combatere la nivel comunitar, regional şi naţional sub mesajul ”Spune nu violenței față de femei și fete”.

Conform datelor statistice, în Republic Moldova 6 din 10 femei sunt agresate, cele mai des în cercul familiei. În același timp, violența în familie deseori rămâne în tăcere, nefiind percepută ca o crimă, victima suferind luni sau chiar ani de zile. În acest sens, Inspectoratul General al Poliției cu suportul organizaţiile internaţionale cum ar fi PNUD, UNWOMEN, Promo-LEX, dar și alte organizații care aduc un aport considerabil în eradicarea fenomenului violenţei în familie, va desfășura activități de informare, seminare informativ-educaționale, mese rotunde cu autoritățile implicate, dar și alte activități.

Prevenirea şi combaterea violenţei faţă de femei şi protecția victimelor violenței în familie, este una din prioritățile Poliției, în acest sens fiind întreprinse măsuri concrete pentru a putea proteja victima în caz de violență.

Astfel, începând cu 16 martie 2017, pentru prima dată în Republica Moldova, a fost introdus, prin lege, ordinul de restricție de urgență, constituind o măsură provizorie de protecție a victimei violenței în familie.

Ca urmare, polițiștii reacționează imediat la apelul persoanei supuse violenței și scoate imediat agresorul din familie, fără a mai fi necesară intervenția instanțelor de judecată sau cererea obligatorie a victimei, iar împăcarea părților este imposibilă. Ulterior este emisă și ordonanța de protecție, pentru încălcarea căreia agresorul riscă încă un dosar penal.

În același timp, în 10 luni ale anului curent, au fost înregistrate 2481 cazuri de violență în familie, dintre care 775 au fost examinate conform Codului penal (vătămare corporală medie, gravă, inclusiv deces), iar 1706 conform Codului contravențional ( vătămare ușoară și neînsemnată), iar 611 femei și 44 fete au devenit victime ale acțiunilor violente comise de agresori. În vederea asigurării protecției victimelor violenței în familie, în perioada 16 mai - 31 octombrie 2017, Poliția a eliberat 1643 ordine de restricție de urgență, în privința agresorilor familiali.


Inspectoratul General al Poliției îndeamnă societatea să se alăture eforturilor autorităților în combaterea acestui fenomen și atunci când sunteți martorii unei acțiuni violente să nu fiți indiferenți.


Spune nu violenței față de femei și fete!

1 коммент. Добавить
roni75 24.11.2017 13:22.46 block
roni75
roni75
24.11.2017 13:22.46

trebuia sa continuati... fata de fetite,fetisoare,babe si bunicute...

0
Ошибки:

ссылка на видео

  • Ссылка на видео неправильная