Obiecte înghiţite de copii, expuse de medici
Şuruburi, monede, baterii şi magneţi - sunt doar câteva dintre obiectele înghiţite de copii şi adunate de medicii Secţiei Endoscopie de la Institutul Mamei şi Copilului din capitală, expuse într-un muzeu. Momentele de neatenţie ale părinţilor şi curiozitatea excesivă a micuţilor completează lunar colecţia cu noi exponate. Medicii atenţionează părinţii să nu-şi lase copiii fără supraveghere. În fiecare an peste 150 de copii ajung pe mâinile doctorilor, relatează Mesager.
Muzeul de la Institutul Mamei şi Copilului a fost creat anume pentru a-i atenţiona pe părinţi să-şi supravegheze micuţii. La acest muzeu pot fi văzute şi exponate precum: clame pentru păr, broşe, bijuterii, baterii, medalii, şi chiar furculiţe. Medicii spun însă că cele mai periculoase rămân a fi bateriile, deoarece acestea se oxidează atunci când ajung în organism.
Specialiştii spun că deţin o colecţie de exponate sustrase din plămâni, esofag şi stomac. Mai mult, fiecare obiect are în spate o istorie despre care părinţii vorbesc în şoaptă, deoarece se simt vinovaţi.
„Obiectele înghiţite de copii sunt diverse. Cel mai des ei înghit monede, nu ştim din ce cauză, dar au o atracţie faţă de acestea. Înghit şi insigne, jucării mici”, a specificat Victor Raşcov, şeful secţiei.
Procedura de extracţie a obiectelor este foarte dificilă şi poate dura câteva ore, iar uneori intervenţia este efectuată de mai mulţi medici.
„Cele mai periculoase sunt bateriile înguste, de mărimea bănuţilor. Atunci când acestea nimeresc în stomac, se oxidează, ceea ce poate duce la repercusiuni grave. Copilul nu se poate alimenta normal. Dacă vorbim de căile respiratorii, cel mai des la noi în ţară copii inhalează seminţe de floarea-soarelui. Pe locul doi este miezul de nucă”, mai spune Victor Raşcov.
Salvatorii afirmă că lunar au câte două sau trei intervenţii pentru a salva viaţa unui copil. „Părintele nu trebuie să intre în panică odată ce a observat că copilul a înghiţit ceva. Trebuie să se liniştească, să vadă care e starea copilului şi să vadă dacă e necesar pentru a solicita echipele de intervenţii, dar în cele mai multe cazuri este necesar de a interveni medicii, dar şi salvatorii”, susţine Ilie Crangaci, şeful Departamentului Salvare şi Căutare.
Cel mai vechi obiect din colecţia doctorilor de la Institutul Mamei şi Copilului are 30 de ani.
ссылка на видео