Singuri, bolnavi și pe drumuri

ellitbiz

Sute de persoane cu deficienţe mintale din ţara noastră au rămas fără avere, după ce propriile rude le-au plasat în internate și le-au vândut proprietățile. Acest lucru a fost posibil, din cauza unei legi care prevedea că o persoană cu deficienţe de intelect poate fi declarată incapabilă, în baza unei decizii judecătorești.

În luna iunie a acestui an, a intrat în vigoare o modificare a Codului Civil, care nu mai permite retragerea capacității de exercițiu, iar persoanele lipsite anterior de ea pot fi repuse în drepturi. Mulţi dintre păgubiţi nu se pot bucura, însă, de această schimbare, întrucât, spun ei, nu mai au unde se întoarce.

Liviu Goleac are 62 de ani, iar ultimii şapte i-a petrecut în internatul psihoneurologic din Cocieri, raionul Dubăsari, chiar dacă, spune el, problemele lui de sănătate nu sunt grave.

Bărbatul spune că rudele l-au lipsit de capacitatea de exercițiu ca să nu poată pretinde la un apartament din sectorul Botanica. Din 2011, imobilul este scris pe numele fostei soții a lui Liviu Goleac. Am încercat să aflăm mai multe detalii, dar nimeni nu ne-a deschis ușa.

Bărbatul susţine că fosta sa soţie, care îi este şi tutore, nu îl vizitează de mai bine de patru ani, întrucât ar locui în Canada. Deşi directorul internatului i-a scris femeii o scrisoare prin care i-a solicitat permisiunea ca Liviu Goleac să treacă din nou comisia medicală, aceasta ar fi refuzat.

Bărbatul spune că nu-i cere nimic fostei sale soţii, întrucât tot ce îşi doreşte e să fie lăsat să locuiască în casa părinţilor săi. Directorul internatului psihoneurologic din Cocieri, Veronica Vîrlan, a menţionat că, dacă femeia nu îşi va face apariţia, atunci îi va fi restras dreptul de a fi tutore.

Nu este nici primul şi nici ultimul caz de acest gen, spune Vîrlan. Aproape toţi pacienţii din instituţie, care au avut avere, au fost lipsiţi de proprietăţi.

Datorită modificărilor care au fost operate în Codul Civil, oamenii declaraţi incapabili îşi pot contesta statutul. Acest lucru le oferă dreptul de a-şi recupera bunurile vândute fără acordul lor.

Mai mult, legea modificată le permite persoanelor care demonstrează că au capacitate de exerciţiu să se integreze în societate. Întrucât mulţi dintre ei au rămas fără case, o soluţie sunt locuinţele sociale. O astfel de casă a fost deschisă şi în Cocieri, iar acum în ea trăiesc şase persoane cu deficienţe mintale.

Majoritatea beneficiarilor au un loc de muncă, iar asistenţii sociali din localitate îi ajută să aibă grijă de gospodărie. De asemenea, administraţia internatului îi asigură cu produse alimentare şi le achită serviciile comunale.

Casa a fost cumpărată de stat cu 465 de mii de lei. O astfel de locuinţă mai există în Orhei, iar, în scurt timp, va apărea una şi la Hînceşti. Acolo vor fi cazate câteva fete de la Internatul pentru copii cu deficienţe mintale.

În Moldova sunt înregistraţi peste 100 de mii de oameni cu deficienţe mintale, dintre care 83 de mii au un anumit grad de invaliditate. Anual, statul cheltuie câte aproape 60 de mii de lei pentru întreţinerea unui pacient în internatele psihoneurologice.

0 коммент. Добавить
Ошибки:

ссылка на видео

  • Ссылка на видео неправильная