Bulgaria ar putea informatiza şcolile din raionul Taraclia
În Bulgaria, vicepremierul pentru Integrare Europeană, Iurie Leancă, s-a întâlnit cu şeful statului bulgar, cu doi vicepremieri şi cu alţi oficiali. Au decis să intensifice dialogul politic dintre cele două ţări, dar şi schimburile comerciale care, anul trecut, au depăşit 150 de milioane de dolari. Securitatea din regiune a fost un subiect de discuţii cu preşedintele Bulgariei, Rumen Radev.
IURIE LEANCĂ, viceprim-ministrul pentru Integrare Europeană, Republica Moldova: "Am vorbit despre apartenenţa Bulgariei la NATO şi despre contextul de neutraliatte din Republica Moldova. Dânsul, care este general de armată, fiind comandant anterior, la întrebarea mea cum ar putea o ţară din regiune să-şi asigure securitatea, mi-a formulat într-o manieră extrem de explicită. Dacă ai capacităţi financiare şi forţe militare suficiente încât să poţi să te aperi de unul singur, atunci poţi miza doar pe neutralitate, în alte condiţii trebuie să cauţi aliaţi."
Tot la Sofia, Leancă a stabilit cu autorităţile bulgare relaţii de înfrăţire între comunităţile de acolo cu satele din Taraclia, unde sunt etnici bulgari. Relaţii care ar putea aduce în Republica Moldova şi mai multe investiţii. Prima ţintă sunt şcolile din Taraclia.
IURIE LEANCĂ, viceprim-ministrul pentru Integrare Europeană, Republica Moldova: "Bulgaria deja finanţează cu 600 – 700 de mii de euro anual şcolile unde se predă limba bulgară, universitatea. Am rugat să extindă aceste rpoiecte. De exemplu, după ce am discutat cu mai mulţi oameni de afaceri am ajuns la concluzia că ar fi extrem de util un sprijin din partea Sofiei pentru a computeriza şcolile din raionul Taraclia. Ideal ar fi ca la începutul anului şcolar să înceapă tot acest proces. Cred că avem suficient timp."
Procesul de informatizare a şcolilor din Taraclia ar putea începe din următorul an şcolar. Până atunci, ministerul Educaţiei de la Chişinău trebuie să pregătească un proiect în acest sens.
ссылка на видео