Pieţele din Republica Moldova abundă în căpşune de import

bodrugl20

Pieţele din Republica Moldova abundă în căpşune de import. În acest an, sunt mai ieftine iar imporatorii le aduc din Grecia sau Turcia. Cam peste o săptămână, vor apărea pe rafturi și căpşunele autohtone, dar acestea vor costa de aproape trei ori mai mult. Fermierii cred că vor face faţă concurenţei și mizează pe calitatăţile gustative a fructelor moldoveneşti.

La piaţa angro din Chişinău preţul căpşunelor de import porneşte de la 55 de lei pentru un kilogram, de aproape două ori mai puţin faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Mulţi cumpărători nu prea au încredere în calitatea frunctelor de inport şi aşteaptă să se coacă fructele autohtone.

În sera lui Ion Bobeico din oraşul Criuleni, căpşunele vor fi bune de cules abia la sfârşitul săptămânii viitoare.

ION BOBEICO, fermier: „La momentul de faţă, în medie am 24 de fructe pe plantă. Aceste fructe o să fie cam de trei ori mai mari decât ceea ce vedeţi acum. Sunt fructe foarte bune, fructe frumoase, calitative, uniforme.”

Din cauza scumpirilor în lanţ, costul de productie a fructelor a crescut de peste două ori. Ca să nu iasă in pierdere, fermierul va fi nevoit să-şi vândă producţia cu cel puţin 150 de lei pe kilogram, de aproape trei ori mai mult faţă de preţul căpşunelor de import. Peste o săptămână, peste 15 producători autohtoni vor ieşi pe piaţă cu fructele proprii.

0 коммент. Добавить
Ошибки:

ссылка на видео

  • Ссылка на видео неправильная