Satele Cocieri si Molovata Noua din stânga Nistrului, riscă să rămână fără alimente în magazine.
Locuitorii din satele Cocieri şi Molovata Nouă din stânga Nistrului riscă să rămână fără produse alimentare în magazine. Deşi cele două localităţi se află sub jurisdicţia Chişinăului, agenţii economici care le furnizează produse sunt obligaţi să plătească taxe la punctele de control trasnistrene. Asta după ce râul Nistru, pe unde transportau de obicei marfa, a îngheţat.

Rafturile magazinelor din satul Cocieri sunt aproape goale. Rezervele de crupe, paste făinoase şi pâine sunt pe sfârşite. Lactatele s-au terminat de mult.

"Avem vitrina practic goală. Avem probleme foarte mari cu adusul mărfii. Au rămas câteva produse", a spus o vânzătoare.

Oamenii au început deja să ducă dorul produselor alimentare în stare proaspătă:

"E mult mai greu acum. Dar ieşire din situaţie până acum nu-i. Nu se pot înţelege cei de la sus, de aceea noi suferim, mai ales bătrânii".

"E greu, dar ce să facem. Când vrei să cumperi ceva, dar nu aduc. Şi dacă aduc, nu e proaspăt".

Şi agenţii economici care asigură magazinele cu alimente au de pierdut. În această situaţie este şi Sergiu Sava, care s-a aprovizionat cu marfă, însă este nevoit să o ţină acasă. "Am adus marfa, am cumpărat-o din Chişinău sâmbătă. Deoarece n-am putut trece la Cocieri, am fost nevoit să o aducem aici. Aşteptăm să vedem cum va fi timpul, când va fi posibil să aducem marfa la magazin Marfa costă circa 16 mii de lei", a declarat agentul economic.

Primarii celor două localităţi roagă autorităţile de la Chişinău să intervină pentru a soluţiona problema. "Autorităţile pot ieşi la partea trasnistreană ca să se înţeleagă. Noi suntem unicele localităţi ale Moldovei din stânga Nistrului, care au acces terestru cu Moldova numai pe la vamele transnistrene", a explicat primarul satului Cocieri, Ivan Miţcul.

"Nu este pentru primă dată când suntem blocaţi. Deja sunt 22 de ani de când suportăm aceste greutăţi în acest anotimp", a precizat primarul satului Molovata Nouă, Valeriu Sandu.

Reprezentanţii Biroului pentru reintegrare nu au fost de găsit pentru a comenta situaţia.
  • 2:10
    Satele Cocieri si Molovata Noua din stânga Nistrului, riscă să rămână fără alimente în magazine.
    • 31 янв 2014
    • 3934